Frankfurt, een stad met twee gezichten
Een lang weekend in hartje Frankfurt, van vrijdag 31 mei tot en met maandag 3 juni, is zeker de moeite waard. Frankfurt, de vierde grootste stad van Duitsland, ligt op 4,5 uur rijden, inclusief een half uur opladen. Het is een stad waar het zakelijk en financiële centrum van Europa, met hoofdvestiging van de Europese Centrale Bank (ECB), gevestigd is.
De stad staat bekend om zijn hoge appartementen en kantoorgebouwen, een opgeknapt historisch centrum en een levendige sfeer op straat. Opvallend is de sterke aanwezigheid van Aziatische invloeden, zichtbaar in winkels, restaurants en op straat. Er schijnen meer niet-Duitsers dan Duitsers te wonen.
Ons hotel (Scandic Frankfurter Museumsufer) stond op loopafstand van het centrum, waardoor we geen last hadden van het drukke verkeer rondom het historisch centrum, maar wel dicht bij de vele musea langs de Main. Zo hebben we het Städel Museum (kunstmuseum) bezocht en het Senckenberg Museum (dinosaurussen, stenen, mineralen, zoogdieren). Het Senckenberg Museum is een heerlijk groot natuurhistorisch museum waar je een hele dag in kan vertoeven.
Frankfurt is een stad met een uitgebreid aanbod aan winkels en galerieën. In het historisch centrum, (Tweede Wereldoorlog platgebombardeerd), hebben we de toren van de Kaiserdom beklommen voor een prachtig uitzicht over de stad. Het was een pittige klim via de vele wenteltrappen omhoog, maar de beloning was het mooie uitzicht eenmaal boven.
Na drie drukke dagen in de stad reden we op maandag 3 juni naar Mendig (Eifel) voor een uitdagende wandeling over vier ‘bergen’ (Droompad Vier-Berge-Tour). We vertrokken rond half 12 en waren, met tussenpauzes, om 17.00 uur pas terug na een route van ‘slechts’ 14 kilometer. De steile heuvels zorgden voor een stevige inspanning, maar het mooie uitzicht over de Eifel en de vulkanen maakte het de moeite waard. Uiteraard hebben we ook wat lava meegenomen.
Het was een geslaagd weekend. Frankfurt is een rijke stad, vol mogelijkheden, maar er zijn ook straten die je liever mijdt toch vanwege het grote aantal zwervers, vooral rondom het station. En achter het station Am Hauptbahnhof 4 was juist een gedenkplaat geplaatst bij het appartement waar Oskar Schindler van 1965 tot 1974 heeft gewoond.
“Oskar Schindler woonde van 1957 tot aan zijn dood in Frankfurt. Hij stierf in Hildesheim in 1974. De voormalige Duitse fabriekseigenaar werd echter pas wereldberoemd door de Hollywoodfilm ‘Schindler’s List’ van Steven Spielberg. Met gevaar voor eigen leven en fortuin redde hij veel Joden van de dood in het concentratiekamp Auschwitz. In 1996 werd bij zijn voormalige woonplaats “Am Hauptbahnhof 4” een gedenkplaat geplaatst”.